Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Kłopot restauratorów: kucharze i kelnerzy chcą zarabiać cora
Autor: Czytelnik IP 84.10.243.*
Data wysłania: 2009-07-06 16:12
Temat: W Warszawie rosną zarobki kucharzy i kelnerów
Treść: Kiedys kucharz musial sie wykazac papierami dyplomem - najpierw czeladniczym potem mistrzowskim i to wlasnie kwalifikowalo go do odpowiedniego wynagrodzenia .
Dobry kucharz-szef kuchni musial umiec zrobic prawie wszystko, poczawszy od zrobienia klarownego auszpiku, dobrej bialej kielbasy p o przez soczysta szyneczke ,do zrobienia przetworow owocowych na zime nie w slojach a w beczkach ,i nie mialo prawa sie zepsuc .

Jak wszystkim wiadomo za komuny była inna forma oplacania pracownikow ,tak zwane zaszeregowanie osobiste i nawet bardzo dobry kucharz nie zarobil wiecej jak wynikalo to z tabeli .

Kierownicy ,szefowie kuchni chcac zatrzymac dobrego pracownika doplacali jemu do pensji prawie z własnej kieszeni ale nie tak do konca .

Oszczednosci te to tak zwane lewe pieniadze a uzyskiwali je za oszczednosci na tak zwanych ubytkach zwyczajnych i nadzwyczajnych ,
, na czym to polegalo ? ano na tym ze niedopuszczali do strat magazynowych badz przy obrobce . Niedowaga badz niedolewanie bylo domena byfetowych ,wszsystcy wiedzieli ze one tak robia jednak stac ich bylo ,, oplacac ,, sie kierownikowi i pracowaly do momentu jak ich PIH nie nakrył.
Znane sa przypadki ze byfetowe nie pobierały wyplaty,byl to prezent dla kierownika .

Moja rada dla wlascicieli placcie ludziom i wymagajcie od nich pracy
a rada dla pracownikow , pracujcie tak zeby pracodawca to dostrzegl a napewno bedzie podwyzka

POzdrawiam wszystkich gastronomow , moze znajdzie sie gdzies dla mnie praca na 1/2 etatu?

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

W Warszawie rosną zarobki kucharzy i kelnerów [2009-12-28 21:51 213.77.61.*]
Zatrudnię kucharza, MĘŻCZYZNĘ z doświadczeniem (minimum 5 lat pracy) i głową pełną pomysłów! Praca na weselach, 3 dni w tygodniu. Wynagrodzenie ok.3500 zł. (miesięcznie). Okilice Warszawy. Zainteresowanych proszę o kontakt tynaka@wp.pl odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij