|
Wątek:
|
Restauracja Warka nagrodzona Chochlą Prezydenta Miasta Ełku
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2009-03-25 15:33
|
Temat:
|
Restauracja Warka nagrodzona Chochlą Prezydenta Miasta Ełku
|
Treść:
|
Aktualność: 22 czerwca w Ełku odbyła się trzecia edycja konkursu kulinarnego o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. W konkursie wystartowały ełckie restauracje, które zaserwowały potrawy regionalne.
Tegoroczne jury to: aktor Andrzej Grabarczyk oraz znawca sztuki kulinarnej Grzegorz Russak, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego.
Zwycięzcą konkursu okazała się młodziutka restauracja Warka. Kucharz z Warki zaserwował zrazy z dzika po staropolsku podane na dwa sposoby - z kaszą gryczaną oraz z kopytkami z kminkiem i buraczkami na gorąco.
To dla nas ogromny zaszczyt i wielka radość, bo restauracja działa dopiero od 2 miesięcy, a już udało się zwyciężyć w tak prestiżowym konkursie - powiedział Adam Szymkiewicz, kierownik restauracji Warka.
Pierwszą edycję konkursu w 2006 roku wygrał Hotel Rydzewski, który przygotował pierogi pod nazwą "Pierogowa fantazja". Były to pierogi z soczewicą i grzybami, z kaszą gryczaną, z kapustą i grzybami oraz z mięsem. W zeszłym roku chochlę otrzymała restauracja Kuźnia Smaku za polędwicę z sarny marynowaną w winiaku, pieczoną w szynce parmeńskiej i podaną na mazurskim jarskim kartaczu w asyście sosów jeżynowego i malinowego.
Ełk chce zasłynąć jako kulinarna stolica Mazur, dlatego organizuje wiele imprez kulinarnych. Pod koniec czerwca odbyły się tam także X Mistrzostwa Polski w Grillowaniu.
|