|
Wątek:
|
Nie ma rąk do pracy w gastronomii i hotelarstwie?
|
Autor:
|
Czytelnik IP 83.31.80.*
|
Data wysłania:
|
2006-05-29 11:27
|
Temat:
|
zapłacicie za oszczędzanie na pracownikach !
|
Treść:
|
jak się AŻ TAK BARDZO ŹLE płaci pracownikom, to nie ma się co dziwić !
|
Odpowiedzi:
trzeba by przyciagnac pracownika, ... [2006-05-29 11:51 85.168.136.*]
Ja tez jestem tego zdania. We Francji podobny problem ze znalezieniem pracownikow w tej branzy, z tego samego powodu (minimalne, dopuszczalne przez prawo stawki). Dochodzi do absurdu (podobnie jak w Polsce), we Fr. przy 10% bezrobociu trudno o pracownikow. W tym samym czasie, ludzie z przygranicznych miejscowosci chetnie pracuja w Szwajcarii, gdzie pensje znacznie wyzsze. Nie wiem, jak jest w POlsce, ale we Francji, pracownik sezonowy ma zapewnione mieszkanie i wyzywienie (nie odciagajac mu zadnych oplat z pensji na ten cel). Sa to formy przyciagniecia ludzi do pracy na krotki okres czasu. POza tym, w branzy hotelarsko-restauracyjnej, pracownik zatrudniony na caly etat, ma zapewnione dwa posilki (sniadanie/obiad, lub Obiad/kolacja), albo (w zaleznosci od propozycji pracodawcy) pracownik dostaje ekwiwalent pieniezny wysokosci 3euro za 1 posilek). Rowniez i te "rekompensaty" nie przyciagaja zbytnio ludzi, jako ze pensja podstawowa jest znacznie nizsza niz, jak wspomnialam, w krajach sasiednich. A z drugiej strony, dlaczego krzywo sie patrzy na mlodych tuz po szkole. Przeciez kiedys musza zaczac swoja pierwsza prace. Wystarczy wziac "goscia" takiego na jeden dzien (celem sprawdzenia) i od razu bedzie wiadomo, co potrafi zrobic. NIe trzeba od razu podpisywac z nim kontraktu. odpowiedz » Praca Ibis-Hotel francja [2006-08-18 18:10 85.221.153.*]
Praca Ibis-Hotel francja Kto z was wie coś na temat pracy w Ibis-Hotel Francja lub został oszukany przez Pana Roberta Młynarczyka oraz Weronikę Borowską piszcie na maila optymistka100@o2.pl odpowiedz »
|