|
Wątek:
|
Polskie święto beaujolais
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2008-11-17 16:12
|
Temat:
|
Polskie święto beaujolais
|
Treść:
|
Aktualność: Wzorem miast francuskich Polacy zaczynają organizować doroczne świeto beaujolais. W Częstochowie, w trzeci czwartek listopada rozpocznie się święto młodego wina. Po jakości próbowanego wtedy wina można odgadnąć smak trunku z całego rocznika. Beaujolais Nouveau powstaje z ręcznie zbieranych gron Gamay, poddawanych fermentacji wraz z ogonkami i szypułkami. Wino dojrzewa przez trzy miesiące, nabierając specyficznego smaku i aromatu. Swoje walory młode wino zachowuje jedynie przez kilka tygodni i należy je wypić do końca roku. Od 20 listopada na degustację Beaujolais Nouveau zapraszają częstochowskie hotele Mercure Patria i Ibis oraz Karczma "U Zagłoby".
|