|
Wątek:
|
Kłopot restauratorów: kucharze i kelnerzy chcą zarabiać cora
|
Autor:
|
Czytelnik IP 83.15.101.*
|
Data wysłania:
|
2008-10-29 11:35
|
Temat:
|
W Warszawie rosną zarobki kucharzy i kelnerów
|
Treść:
|
Archaiczny system szkół zawodowych i praktyk oraz brak tradycji w chodzeniu do restauracji bez okazji spowodowały, że w Polsce nie ma już kelnerów i barmanów, są przynoszacze potraw i nalewacze piwa. Kelner to zawód, taki jak każdy inny, a nie dorywcze zajęcie. W Czechach, na Słowacji, w Austrii widzi się ciagle kelnerów jak z 'Zaklętych Rewirów', jest hierarchia zawodowa, widać możliwość awansu. Ale do tego musi być gość, który przyjdzie codziennie, zje obiad, da napiwek. Będzie obrót - będa pieniądze...
|