|
Wątek:
|
Kelnerzy - profesjonaliści są tylko w ekskluzywnych restauracjach
|
Autor:
|
Czytelnik IP 83.15.101.*
|
Data wysłania:
|
2008-09-02 12:34
|
Temat:
|
Kelnerzy-profesjonaliści i kelnerzy z doskoku
|
Treść:
|
Kelnerstwo nie jest uważane w Polsce za poważny zawód, to raczej zajęcie na chwilę i nie do chwalenia się. A jest to trudne i stresujące zajęcie: nic nie oddziela od gościa, ani lada, ani okienko, ani bar. Co innego barman czy modny barista albo sommelier. Jest bardzo mało szkół kształcących w tym kierunku nie tylko 'przy okazji' i w rezultacie w większości lokali pracują przynoszacze potraw i piwa a nie kelnerzy. Jedną z przyczyn jest brak tradycji jedzenia poza domem - wystarczy pojechać do Czech lub Austrii: tam pracują ci sami kelnerzy od lat, jest hierarchia zawodu, szacunek do pracy ale i szacunek ze strony gości. Takie 'Zaklęte Rewiry' :-)##
|