|
Wątek:
|
UOKiK przestrzega przed hotelikami
|
Autor:
|
Czytelnik IP 77.252.178.*
|
Data wysłania:
|
2015-06-10 13:06
|
Temat:
|
UOKiK zwraca uwagę na hoteliki
|
Treść:
|
Kempingi mają kategorie od 1* do 4*. Wg obecnych przepisów dla 1* wymagany jest jeden natrysk na 100 użytkowników, w pozostałych kategoriach 1 na 50, oddzielnie w umywalni dla kobiet i mężczyzn.
|
Odpowiedzi:
UOKiK zwraca uwagę na hoteliki [2015-06-10 19:02 80.52.137.*]
no to proszę porównać "zagrożenie" wynikające z używania nazwy "hotelik" z "zagrożeniem" kilkugodzinnego oczekiwania w 100 osobowej kolejce na natrysk. odpowiedz » UOKiK zwraca uwagę na hoteliki [2015-06-10 21:34 83.5.127.*]
UOKiK nie umie czytać przepisów i nagina je na swoją korzyść , bo co by robiła cała rzesza urzędasów. Jest bardzo duża ilość małych obiektów hotelarskich , które nie chcą płacić kolejnego podatku zwanego kategoryzacją. To na co zwraca uwagę szef UOKiK nie trzyma się kupy. W większości małych hoteli zwanych hotelikami warunki jakie w nich panują są na poziomie 4 i 5 gwiazdkowych hoteli. Tak więc tylko w Polsce jak zawsze wychodzimy przed szereg. odpowiedz » UOKiK zwraca uwagę na hoteliki [2015-06-11 14:15 77.252.178.*]
Zastrzeganie nazw rodzajowych jest unikalnym rozwiązaniem, ale obowiązuje. Obiekty, które to omijają tworzą nieuczciwą konkurencję wobec tych, które działają zgodnie z kategoryzacją. Kosztuje ona 1000,00 zł jednorazowo (3*) więc nie przesadzajmy z tym podatkiem. Obiekty małe, nawet o bardzo dobrym standardzie nie kategoryzują się głównie z powodu braków w wyposażeniu pokoi, łazienek i ich wielkości oraz niedostępności dla osób niepełnosprawnych. Brak klimatyzacji w pokoju, lodówki, biurka, długopisu czy blatu koło umywalki może być gościom zupełnie obojętny ale kategoryzacja tego wymaga i nie można udawać, że jest wszystko na 4* skoro nie jest. Obiekt skategoryzowany podlega kontroli co 3 lata, musi wykazać się bieżącą opinią sanepidu i ppoż, szkoleniem pomocy medycznej recepcji, sprawdzane mogą być licencje na reemisję RTV, ewidencja GIODO, dostępność informacji o alergenach w potrawach itp. Gość oczekuję, że to jest pod kontrolą i nie może być być wprowadzony w błąd słowem \'hotelik\'. odpowiedz »
|