|
Wątek:
|
Lokale na dolnośląskich szlakach turystycznych kantują klien
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2008-05-30 13:48
|
Temat:
|
Lokale na dolnośląskich szlakach turystycznych kantują klien
|
Treść:
|
Aktualność: Wyniki kontroli dolnośląskiej Inspekcji Handlowej są mocno niepokojące. Okazało się, że restauratorzy w punktach gastronomicznych na dolnośląskich szlakach turystycznych często oszukują klientów.
Lokale oszukują głównie na ilości alkoholu w drinkach, zaniżają zawartość kawy w naparze i sprzedają przeterminowane jedzenie - stwierdzili kontrolerzy.
W restauracji w Ziębicach znaleziono starą kaszę, śmietanę i chrzan, którego termin trwałości skończył się ponad miesiąc temu. Jeden z lokali w Walimiu oferował 21 piw przeterminowanych o niemal dwa miesiące. W Rzeczce w pierogach ruskich farsz stanowił zaledwie jedną trzecią, choć powinien co najmniej połowę - to tylko niektóre z przewinień.
Inspekcja kontrolowała potrawy i napoje sprzedawane w punktach przy wyciągach narciarskich i w pobliżu popularnych tras turystycznych na Dolnym Śląsku. Skontrolowano 15 lokali m.in. w: Zieleńcu, Rzeczce, Jeleniej Górze, Walimiu, Jakuszycach i Świeradowie-Zdrój. Inspektorzy wypisali aż 13 mandatów.
Wyniki przerażają i niewykluczone, że kolejną kontrolę przeprowadzimy za kilka miesięcy - powiedział Wiesław Smużny z wałbrzyskiej delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Sanitarnej. Wtedy sprawdzimy, czy właściciele stosują się do naszych zaleceń i przestrzegają przepisów.
|