|
Wątek:
|
Restauratorzy zaczynają doceniać warszawską Pragę
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2008-05-02 14:14
|
Temat:
|
Restauratorzy zaczynają doceniać warszawską Pragę
|
Treść:
|
Aktualność: Jak dotąd salonem kulinarnym prawobrzeżnej Warszawy była ul. Francuska. Jednak coraz większa popularnością wśród restauratorów zaczynają cieszyć się okolice Dworca Wileńskiego.
Na Pradze-Południu powstają lokale klimatem nawiązujące do przedwojennych warszawskich wyszynków. Są one odpowiedzią na fakt, iż Pragę odkryli artyści, fotograficy i projektanci, dzięki którym wiele zaniedbanych praskich poddaszy i podwórek zamieniło się w tętniące życiem kulturalno-towarzyskim pracownie.
W okolicach Teatru Academia powstanie nowy lokal - Skład Butelek, knajpa w klimacie przedwojennego warszawskiego wyszynku. Podobnym klimatem wabi już Mellina Praska w podwórzu przy Białostockiej 22 oraz Knajpa U Krawca w kamienicy przy Inżynierskiej.
Nowe knajpy powstaną również przy 11 Listopada, przy Wileńskiej i Folwarcznej.
Specjaliści ds. lokali użytkowych twierdzą, iż nigdy wcześniej nie było takiego zainteresowania prowadzeniem działalności gastronomicznej w tej części miasta. Być może więc w Warszawie powstaje nowy świat kawiarenek, restauracji i klimatycznych knajp...
|