|
Wątek:
|
Restauracja stosuje nieuczciwe praktyki?
|
Autor:
|
Czytelnik IP 80.48.48.*
|
Data wysłania:
|
2013-11-28 08:56
|
Temat:
|
Gdański lokal naciąga klientów?
|
Treść:
|
Odsyłam do ustawy o cenach. Obowiązuje ona we wszystkich punktach sprzedaży detalicznej (w tym w lokalach gastronomicznych). Najoględniej rzecz ujmując wystarczy aby w karcie menu były podane wszystkie obowiązujące ceny i warunek ustawowy jest spełniony. Oczywiście są tam takie niuanse że jeżeli podajemy ceny napoi to musi być podana cena za litr, a w przypadku innych towarów za kilogram.Stąd z marketach podwójna cena na etykietach (dużym drukiem za jednostkę -małym za kilogram). Swoją drogą w publikowanym w artykule lokalu ładnie by wyglądała cena za litr owego koniaku.
|