|
Wątek:
|
Studiuj Gastronomię i hotelarstwo
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2013-04-12 14:30
|
Temat:
|
Studiuj Gastronomię i hotelarstwo
|
Treść:
|
Aktualność: Od nowego roku akademickiego 2013/2014 Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uruchomi nowy kierunek studiów: Gastronomię i hotelarstwo.
Nowa oferta studiów skierowana jest w szczególności do tegorocznych maturzystów.
Kierunek Gastronomia i hotelarstwo prowadzony będzie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Dla kandydatów zarezerwowano 60 miejsc. Studenci, którzy ukończą stacjonarne studia I stopnia uzyskają tytuł inżyniera. Nowy kierunek Gastronomia i hotelarstwo to wynik ciągłego monitorowania rynku pracy i wieloletniej współpracy wydziału z przedsiębiorstwami branżowymi.
Celem kształcenia na tym kierunku jest przygotowanie absolwentów do prowadzenia działalności gospodarczej oraz kierowania przedsiębiorstwami gastronomicznymi, cateringowymi i hotelarskimi.
Absolwenci będą mogli także pracować w placówkach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka. Będą przygotowani do pracy zarówno w gastronomii indywidualnej, systemowej jak i specjalnej, wykorzystując wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, produkcji żywności oraz nauk ekonomicznych.
Absolwenci nabędą umiejętności projektowania, organizacji i wyposażania przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelarskich, zarządzania finansami i zasobami ludzkimi, techniki i technologii gastronomicznej, jak również planowania żywienia dostosowanego do indywidualnych potrzeb konsumentów oraz doboru optymalnych strategii marketingowych na rynku usług gastronomicznych i hotelarskich.
|