Gessler i Okrasa wybierają szefa
Tematyka:
Aktualność:
Haston City Hotel we Wrocławiu po raz pierwszy podjął się organizacji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, który w swoim założeniu ma być wydarzeniem cyklicznym. Kucharze z całej Polski zmierzą się w Pierwszym Ogólnopolskim Kulinarnym Rajdzie Mistrzów.
9 listopada, 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń rozpoczęło kulinarne zmagania. Każda z drużyn składa się z szefa i pomocnika. Podczas gdy szefowie zespołów w bardzo odpowiedzialnym zadaniu rozprawiać będą się z flądrą, pomocnicy zaprezentują swoje umiejętności z zakresu krojenia warzyw, najrozmaitszymi technikami kulinarnymi: techniką julienne (na "zapałki" o długości 3-4 cm i grubości do 1 mm), brunoise (w bardzo drobną kostkę o grubości od 1 do 2 mm), emince (w bardzo cienkie plasterki) i macedoine (w kostkę o bokach około 5 mm). Na koniec kucharze przygotują potrawy z konkretnych składników.
Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek czuwało szacowne Jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego, w skład którego weszli: Pan Robert Sowa, Pan Marcin Budynek, Pan Joseph Seeletso oraz prowadzący cały konkurs Pan Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu i jurorem jednocześnie jest Pani Magda Gessler.
Dla laureatów nagrody głównej przygotowano 10 tys. złotych plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 7 tys. złotych plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3 tys. złotych plus nagrody rzeczowe.