Rozwój turystyki ekologicznej w Chorwacji
Tematyka:
Rozwój turystyki ekologicznej w Chorwacji, turystyka ekologiczna
Aktualność:
Na liście atrakcji turystycznych Chorwacji, oprócz walorów kulturalnych, ważne miejsce zajmuje także piękno i troska o przyrodę oraz duża świadomość ekologiczna, która widoczna jest w stosunku do przyrody, produkcji żywności ekologicznej, czy działalności firm zgodnej ze standardami ekologicznymi.
W Chorwacji istnieje osiem parków narodowych (Jeziora Plitwickie, Risnjak, Brijuni, Mljet, Północny Velebit, Krka, Kornati i Paklenica) i jedenaście parków przyrody (Kopački Rit, Papuk, Učka, Vransko Jezero, Telaščica, Lonjsko Polje, Velebit, Medvednica, Žumberak - Samoborsko Gorje, Bikovo oraz Archipelag Lastovo). Te obszary naturalne, stanowią nie tylko atrakcję turystyczną kraju ale są również doskonałym miejscem dla tych, których nurtuje świat roślin i zwierząt oraz procesy zachodzące w przyrodzie. Ponadto poza w/w obszarami chronionymi Chorwacja posiada także wiele ośrodków turystycznych, które zachęcają turystów dobrze zachowaną przyrodą, jak również trasami pieszymi i rowerowymi, możliwościami udziału w zorganizowanych spływach (rafting, canoeing itp.), itp.
Atutem chorwackiej turystyki, są także gospodarstwa turystyczne proponujące ofertę ekologiczną. Obecnie w Chorwacji zarejestrowanych jest ok. 340 producentów żywności ekologicznej. Lansują oni swoje produkty m.in. poprzez przedsiębiorstwa hotelowe proponujące klientom żywność o specyficznym, niespotykanym smaku. Niektóre gospodarstwa zajmują się tylko ekologiczną uprawą owoców, warzyw, produkcją serów i innych przetworów, pozostałe oferują także pobyt i nocleg. Świeża żywność z sygnaturą produktu ekologicznego, cieszy się dużą popularnością na rynku chorwackim, a tym samym pojawia się coraz więcej producentów, którzy decydują się na produkcję "zdrowej" żywności. Spożywanie owoców i warzyw zebranych bezpośrednio przed posiłkiem (nierzadko własnymi rękoma), gwarantuje gościom, że żywność ta jest świeża i zdrowa. Często gospodarstwa ekologiczne zapraszają klientów na uczestnictwo w zbiorach, przygotowanie żywności, czy robienie przetworów na zimę.
Wzrost popytu na produkty naturalne, spowodował zmianę menu w wielu chorwackich hotelach. Trend ekologiczny jest obecny w całym przemyśle turystycznym, choć przede wszystkim w małych hotelach rodzinnych, których oferta skupia się głównie na walorach regionu. - Te walory między innymi wpłynęły na to, że Chorwacja rok turystyczny 2007 zakończy wynikiem około 11,2 mln gości, 56,2 mln zrealizowanych noclegów oraz przychodem z turystyki wartości ponad 6,9 mld euro - oszacowała Chorwacka Wspólnota Turystyczna. Rok 2007, uznano za najlepszy okres turystyczny do tej pory. Eksperci Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej przewidują jednak, iż zgodnie z zapowiedziami partnerów biznesowych, szacunkowymi ocenami przedstawicieli regionów turystycznych i podmiotów gospodarczych, następny rok powinien przynieść 3% wzrost liczby gości oraz 2% wzrost liczby zrealizowanych przez nich noclegów. Wg analityków turystycznych, wpłynie to na 5% wzrost przychodów z turystyki, którego wartość w 2008 r. powinna wynieść 7,27 mld euro.