|
Wątek:
|
Sieć dziedzictwa kulinarnego Warmi, Mazur i Powiśla rośnie w
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2007-12-11 19:49
|
Temat:
|
Sieć dziedzictwa kulinarnego Warmi, Mazur i Powiśla rośnie w
|
Treść:
|
Aktualność: Sieć dziedzictwa kulinarnego Warmi , Mazur i Powiśla wzbogaciła się o kolejne siedem przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelowych. Jest w niej w sumie 39 firm, które chcą promować swoje produkty w całej Unii Europejskiej, pod regionalną marką - poinformował PAP marszałek województwa Andrzej Ryński.
Region Warmińsko-Mazurski jest pierwszym i jedynym w Polsce w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Do udziału w europejskim przedsięwzięciu zachęcili nas partnerzy z duńskiego powiatu Bornholm i szwedzkiego województwa Holland - powiedział Ryński.
Region na Warmii i Mazurach tworzą producenci zdrowej i ekologicznej żywności, mazurskie tawerny i warmińskie zajazdy, pensjonaty, gospodarstwa rolne, rybne i agroturystyczne oraz restauracje.
Celem pomysłodawców jest zmiana spojrzenia odbiorców na kuchnię jako niezdrowego, szybkiego jedzenia, czyli fast-food, i zauważenie jej jako niepowtarzalnej, oryginalnej i pełnowartościowej.
Ryński uważa, że dziedzictwo kulinarne odgrywa ogromną rolę w promocji każdego regionu, właśnie ze względu na różnorodność i specyficzność typowych dla każdego regionu produktów żywnościowych i potraw.
- Kiedy dodamy do tego tradycyjną oprawę spożywania posiłków i obchodzenia świąt, budujemy niepowtarzalny klimat, który w różne regiony świata przyciąga rzesze turystów. Dzięki zachowaniu i kultywowaniu własnego dziedzictwa kulinarnego każdy region w Europie ma szansę zapewnić mieszkańcom i turystom wrażenia, jakich nie można doświadczyć nigdzie indziej - podkreślił marszałek.
|