Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Na czym zarabiają pizzerie...
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2012-07-01 19:00
Temat: Na czym zarabiają pizzerie...
Treść: Aktualność:
Czy wiecie, że…
…70% zamówień w Polsce jest dokonywana przez mężczyzn?
…Polacy 8 razy częściej zamawiają do pizzy piwo niż wodę?
…białostoczanie są najbardziej lojalnymi klientami pizzerii?
…w Polsce na jedno zamówienie składają się przeważnie 2 pizze?
…warszawiacy mają największą skłonność do próbowania nowych rzeczy?
…lipiec jest najsłabszym miesiącem, jeżeli chodzi o zamawianie pizzy w Polsce?
…pieczarki są składnikiem 95% pizz zamawianych w Polsce?
…najdłużej na pizzę trzeba czekać w soboty między 15 a 16 oraz między 18 a 19?
…ulubionym sosem do pizzy Polaków jest sos czosnkowy?
…najbliższa średniej krajowej pod względem średniej wielkości pizzy jest Częstochowa?

Tak wynika z najnowszego raportu przygotowanego na podstawie danych z zamówień składanych w restauracjach współpracujących z PizzaPortal.pl. Przedstawione w analizie statystyki dotyczą wszystkich zamówień wysłanych do 950 restauracji ze 100 miast Polski w okresie od 1 stycznia 2011 do 31 grudnia 2011.

Liczba pizzerii w Polsce stale rośnie, co sprawia, iż lokalom jest coraz trudniej utrzymać stałego klienta. Widać to szczególnie na przykładzie Warszawy, gdzie odsetek zamawiających w ich ulubionej restauracji jest najmniejszy. Liderem jest natomiast Białystok z bardzo wysokim wskaźnikiem klientów powracających do swojej ulubionej restauracji - 96%.

Ceny Capricciosy, najpopularniejszej pizzy w Polsce, kształtują się bardzo różnie. Średnio najwięcej za Capricciosę zapłacimy w Sosnowcu, Warszawie, Gliwicach i Kielcach - powyżej 25 zł. Miastami, gdzie można znaleźć najtańsze Capricciosy w Polsce są Rumia oraz Gdynia.

Weekendy to czas kiedy pizzerie i restauracje przechodzą oblężenie. W sobotę czy niedzielę najlepiej więc zamawiać przed godziną 13 i po godzinie 20. W ciągu roku dobre dla gastronomii są także dni bezpośrednio przed Bożym Narodzeniem, Nowy Rok oraz Walentynki. W te dni warto uzbroić się w cierpliwość lub po prostu złożyć zamówienie wcześniej. W ciągu tygodnia najlepiej zamawiać przed 14 i po godzinie 21 - wtedy czas oczekiwania na pizzę powinien być krótszy. Zdecydowanie najsłabszy dzień w roku to 24 grudnia. Wtedy też większość restauracji nie pracuje.

Najchętniej pizzę modyfikujemy lub komponujemy sami - w ponad 27% przypadków. Najbardziej popularną pizzą w Polsce jest Capricciosa (ponad 7%), a zaraz za nią Margherita (ponad 5%) i Pepperoni (ponad 4%). Interesująca jest popularność pizzy Kebab, która plasuje się wyżej niż np. pizza z pieczarkami (Funghi) czy - zdawało by się, że bardziej popularne - Cztery Sery (Quattro Formaggi).

Znamienna dla naszego rynku jest niezwykła różnorodność, jeżeli chodzi o nazewnictwo i zapis nazw pizz, a także dobór składników. Najpopularniejsza to wcześniej wspomniana Capricciosa, zapisywana również jako Capriciosa, Capricioza, Capricciossa,Capriccioso czy Capriciosa, żeby wymienić tylko te najczęściej spotykane. Jej polskie "odpowiedniki" to np. Świniak w pieczarze czy Sołtysowa. Łącznie przeróżne osobliwe nazwy stanowią aż 29% zamówionych w 2011 roku pizz.

Zamawianie pizz online w Polsce jest zajęciem, w którym zdecydowanie dominują mężczyźni. Stanowią oni 70% zamawiających jedzenie w naszym kraju. Ciekawe jest jednak, że preferencje wśród zamawiających kobiet i mężczyzn nie różnią się znacznie - dla mężczyzn i kobiet lista ulubionych pizz jest taka sama. Rozbieżności możemy zaobserwować na poziomie zamówień poszczególnych pizz. Na 10 najpopularniejszych pizz 7 z nich ma większe powodzenie u zamawiających kobiet niż u zamawiających mężczyzn .

Różnice w zwyczajach kobiet i mężczyzn widać bardzo dobrze po doborze składników do pizzy. Zauważamy, że odsetek mężczyzn zamawiających pizze, na których znajduje się mięso jest większy niż kobiet. Dla przykładu boczek występuje na 39% pizz zamawianych przez mężczyzn, a tylko na 26% pizz zamawianych przez kobiety. Z kolei kukurydza wystąpiła na 46% pizz zamawianych przez kobiety oraz na 39% pizz zamówionych przez mężczyzn. Obie grupy niemalże jednakowo cenią na pizzy pieczarki.

Natomiast wśród napojów króluje w Polsce smak coli (Pepsi, Coca Cola i inne podobne). Na drugim miejscu znalazło się piwo, co wskazuje na to że pizzę lubimy jeść raczej po pracy niż w pracy. Najmniej popularnym napojem zamawianym do pizzy jest woda mineralna.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Polacy są pizzolubni [2012-07-01 19:00 213.192.67.*]
W Gdańsku najlepszą pizzerią od wielu lat /także oferującą dania maxobiadowe/ jest MAXXPIZZA na Zaspie,koło pasa startowego i targowiska. Jest to lokal z daniami nie do pobicia !!! Jerzy B. odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij