|
Wątek:
|
Hotelarzu pilnuj swoich gwiazdek
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2012-06-27 10:48
|
Temat:
|
Hotelarzu pilnuj swoich gwiazdek
|
Treść:
|
Aktualność: Niedawno głośno było o kontrolach sanepidu przeprowadzonych w tysiącach polskich lokali gastronomicznych. Tym razem pod lupę Inspektoratu trafiły hotele. Impulsem do skontrolowania kilkuset obiektów hotelarskich były niepokojące informacje płynące od konsumentów na temat warunków panujących w obiektach nieadekwatnych do kategoryzacji, którą posługują się hotele.
Inspekcja Handlowa przeprowadzona w największych miastach Polski wykazała wiele uchybień w prowadzeniu usług hotelarskich - tym razem znaczna część nieprawidłowości była związana z mylącymi oznaczeniami. Inspektorzy przeprowadzili kontrole w 77 obiektach w Poznaniu, Szczecinie, Łodzi Warszawie i Krakowie, aż w 42 przypadkach stwierdzono nieprawidłowe posługiwanie się systemem gwiazdek.
Jak wynika z raportu Inspektoratu w błąd swoich klientów wprowadzają również hotele o podwyższonym standardzie. W przypadku hoteli pięciogwiazdkowych największym problemem był brak luksusowego wyposażenia, na podstawie którego obiekt otrzymał więcej gwiazdek. Na osiem skontrolowanych tego typu hoteli w Szczecinie inspektorzy stwierdzili uchybienia w jednym przypadku.
Po jednym przypadku mylnego nazewnictwa obiektu, niedostosowanego do rzeczywistego standardu inspektorzy wykryli w Poznaniu, Warszawie i Szczecinie. W tym pierwszym właściciel używał nazwy "motel" mimo, iż jego obiekt został zakwalifikowany jako pensjonat. Takie wprowadzanie w błąd klientów to częsta próba zachęcenia konsumentów do skorzystania z usług ich obiektu, zwłaszcza jeśli w pobliżu czai się konkurencja.
Innym powodem mylnej kategoryzacji obiektu jest często jego lokalizacja. W tym przypadku właściciele decydują się nawet na odjęcie sobie jednej gwiazdki, czy zmianę nazwy z hotelu na motel. Osoby podróżujące, chcące zatrzymać się tylko na jedną noc chętniej wybiorą obiekt nieskategoryzowany, gwiazdki oznaczają większe koszty.
Pozostałe nieprawidłowości dotyczyły braku podstawowych informacji w obiekcie jak cennika, czy przystosowania obiektu do potrzeb osób niepełnosprawnych.
Regulacje i wymaganie, którym muszą sprostać hotele chcąc zakwalifikować się do pożądanej kategorii określa rozporządzenie ministra gospodarki i pracy z 19 sierpnia 2004 w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie (t.j. Dz. U. z 2006 r. nr 22, poz. 169). Zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (t.j. Dz. U. z 2004 r. nr 223, poz. 2268) takiego zaszeregowania dokonuje marszałek województwa, właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu hotelarskiego.
|