|
Wątek:
|
Jak legalnie sprzedawać alkohol bez zezwolenia?
|
Autor:
|
Czytelnik IP 150.254.212.*
|
Data wysłania:
|
2012-06-18 08:05
|
Temat:
|
Sprzedaż alkoholu w restauracji bez koncesji
|
Treść:
|
W takim przypadku należy cofnąć zezwolenie cateringowe, jak uczyniono, oto uzasadnienie : " Na podstawie uzyskanych informacji ustalono, że ww. przedsiębiorca prowadzi sprzedaż napojów alkoholowych z naruszeniem ustawowych zasad korzystania z zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych, gdyż usługa cateringu nie polega na indywidualnej, ciągłej sprzedaży porcji alkoholu w lokalu gastronomicznym prowadzonym przez innego przedsiębiorcę, która nie uzyskał zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych, gdyż nie spełnił wymogów formalnych koniecznych do jego uzyskania. Działalność cateringowa została zdefiniowana przez ustawodawcę w Polskiej Klasyfikacji Działalności i jako taka winna odpowiadać wymogom zgłoszonym do CEIDG, a polega ona na przygotowaniu posiłków, ich dowozie i obsłudze kelnerskiej, wykonanej na rzecz zamawiającego we wskazanym przez niego miejscu, natomiast ciągły obrót alkoholem na rzecz klientów odwiedzających lokal innego przedsiębiorcy , rejestrowany na kasie fiskalnej przedsiębiorcy, który posiada jedynie zezwolenie cateringowe, należy uznać za ewidentne obejście przepisów ustawy z dnia 26 października 1982r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (tekst jednolity Dz. U. z 2007 r. Nr 70, poz. 473 z późniejszymi zmianami. Zgodnie z przepisami przedsiębiorca prowadzący lokal gastronomiczny winien posiadać zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu ich sprzedaży "
|