|
Wątek:
|
Podawać czy nie podawać rybę maślaną?
|
Autor:
|
Czytelnik IP 999.999.999.*
|
Data wysłania:
|
2005-11-01 22:17
|
Temat:
|
Maślana
|
Treść:
|
a ja bardzo lubię tę rybkę - jadłam ja wielokrotnie smażoną jak i wędzoną i zadnych sensacji nie miałam - widać, że albo jestem odporna albo trafiłam na "prawdziwą" maślną
|
Odpowiedzi:
ryba maślana [2005-12-25 17:15 999.999.999.*]
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Adres: ul. Dębinki 4, 80-211 Gdańsk, tel/fax: (58) 520 32 11, tel: (58) 344 73 00 w. 225 Wojewódzka Stacja Sanitarno Epidemiologiczna struktura oddziału zadania zakres działania Powiatowe Stacje Sanitarno Epidemiologiczne zadania baza teleadresowa Pozostałe informacje akty prawne aktualności FAQ kontakt RYBA MAŚLANA Ryba maślana to handlowe określenie używane w odniesieniu do kilku różnych gatunków ryb importowanych. Wbrew zapewnieniom producentów nie jest jednoznacznym odpowiednikiem angielskiej nazwy butterfish, gdyż ta jest stosowana głównie do ryb z gatunków: Pepritus triacantbus (ang. american butterfish); Stromateus fiatola (pl. żuwak fiatola, ang. butterfish), Odax pullus (ang. greenbone, butterfish) i Anoplopoma fimbria (pl. anoplopoma, ang. sablefish). Większość importerów pod nazwą ryba maślana sprowadza następujące gatunki ryb: - rudderfish (Centrolophus sp., Tubia sp.), - escolar (Lepidocybium flavobrunneum), - oilfish (Ruvettus pretiosus). Wymienione wyżej gatunki ryb charakteryzują się wysoką zawartością oleju, jednocześnie tylko u dwóch spośród nich, tj. escolar i oilfish, głównym składnikiem oleju są niestrawialne woski (>90%). Z tego powodu konsumpcja tych ryb może wiązać się z wystąpieniem następujących niepożądanych objawów: biegunki (o różnym stopniu nasilenia), często oleiste, o pomarańczowym lub żółtym kolorze, wymioty (okazjonalnie), mdłości, zmiany skórne (wysypka, zaczerwienienie, świąd). U podatnych osobników większość objawów pojawia się średnio 2,5h po konsumpcji i ustępuje w ciągu 24h. Nie wykazano związku pomiędzy masą ciała, wiekiem, generalnym stanem zdrowia a rozwojem choroby. Ludzie z problemami jelit, złym wchłanianiem i kobiety w ciąży mogą znajdować się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia powyższych objawów. Istnieje problem ze złym identyfikowaniem i oznakowaniem ww. gatunków ryb na przestrzeni całego łańcucha dostawczego, co powoduje, że przedsiębiorstwa i konsumenci są nieświadomi występowania potencjalnych problemów związanych z ich konsumpcją. W związku z powyższym osoby spożywające przedmiotowe ryby po raz pierwszy powinny zacząć od spożycia małej ilości, w celu określenia własnej wrażliwości. Spożycie ww. ryb w rozsądnych ilościach wydaje się być medycznie nieszkodliwe jednakże osoby, które po spożyciu tzw. "ryby maślanej" zaobserwowały u siebie wystąpienie opisanych objawów powinny zgłosić się do lekarza odpowiedz » ryba maślana [2008-01-21 22:14 83.248.196.*]
Ja tez uleglam zatruciu ryba maslana. Uwazam, ze powinno sie wymagac od restauracji serwujacych ta rybe aby uprzedzali klientow od zagrozen, a najlepiej wogole nie serwowac tak ryzykownego artykulu spozywczego. odpowiedz » ryba maślana [2008-08-15 21:09 213.158.196.*]
to jest okropna ryba do zjedzenia ,ma odna dokuczliwe skutki uboczne co moge teraz zaradzic odpowiedz » ryba maślana [2010-05-05 09:49 83.22.125.*]
Owszem ryba maślana powoduje problemu z żołądkiem biegunka itp. ALE jak sie zamawia top tzreba czytac co pisze małymi literkami pod menu ze ryba maślana może wywołać zaburzenia trawienne itd. dlatego trzeba ja spozywac w małych ilościach a u niektorych naet w minymalnych, to ryba na ząb a nie do nażarcia sie. Sam kiedys zjadlem dużą maślaną i mailem porblemy, pozniej w tej samej restauracji doczytalem skutki spozywania jej w duzych ilosciach i wszytko bylo jasne odpowiedz »
|