|
Wątek:
|
Tajniki Barbecue na Targach EuroGastro 2011
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2011-03-27 17:37
|
Temat:
|
Tajniki Barbecue na Targach EuroGastro 2011
|
Treść:
|
Aktualność: Konkurs i degustacja dań barbecue odbędą się w ramach pokazów i warsztatów "Rok Polski w BBQ" organizowanych podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro.
Najlepsze zespoły z całej Polski będą demonstrować swój kunszt kulinarny i umiejętności w zakresie przyrządzania dań barbecue. Oceny potraw na bazie degustacji dokona publiczność, która wyłoni również zwycięski zespół. Organizatorem "Roku Polski w BBQ" jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni we współpracy ze spółką MT Targi.
- Już od wielu lat ściśle współpracujemy z organizatorem targów EuroGastro, bo jest to wydarzenie, które w jednym miejscu skupia najważniejszych dla nas odbiorców działających w branży HoReCa. Za każdym razem też aktywnie uczestniczymy w imprezie przygotowując dla uczestników wiele atrakcji także w postaci pokazów i degustacji. Podczas tegorocznej edycji EuroGastro miłośnicy przyjęć na świeżym powietrzu będą odkrywać tajniki BBQ podglądając pracę najlepszych mistrzów kulinarnych. Co ważne, będą mieć również możliwość, by spróbować tych aromatycznych potraw - zachęca Grzegorz Kazubski, prezes Polskiego Stowarzyszenia BBQ oraz wiceprezes Światowego Stowarzyszenia WBQA World Barbecue Association.
Aromat smakowitych dań Barbecue
W konkursie zmierzy się maksymalnie sześć zespołów z całej Polski, które rywalizować będą o uznanie publiczności. Zawodnicy przygotowując się do majowych międzynarodowych mistrzostw w Niemczech - World Barbecue Championship in Gronau 20-23 May 2011 i jesiennych mistrzostw w USA - Jack Daniel"s World Championship Invitational BBQ In Lynchburg TN 2011 odkryją rąbek tajemnicy i zademonstrują jak przyrządzać smakowite potrawy Barbecue. Pokażą krok po kroku, jak przygotowywać, piec i podawać różnorodne soczyste dania mięsne m.in. z kurczaka, karkówki czy żeberek, które dzięki opalaniu specjalnym rodzajem drewna nabierają charakterystycznego posmaku. Zwiedzający będą mogli sami ocenić jak daleko jest zwykłemu grillowaniu do prawdziwej sztuki barbecue i dzięki degustacji sami wybiorą zwycięzców konkursu.
Wiele atrakcji dla branży
Na zwiedzających EuroGastro 2011 czekają liczne konkursy i pokazy kulinarne. Przez trzy dni targów odbywać się będą rozgrywki w ramach jubileuszowej, dziesiątej edycji Mistrzostw Polski Baristów, V Polskich Mistrzostw Latte Art czy III Polskich Mistrzostw Coffee in Good Spirits. Ponadto, na pierwszy dzień targów zaplanowano VI Festiwal Kuchni Greckiej, w ramach którego odbędzie się konkurs kulinarny i III Polski Festiwal Carvingu. W programie znajduje się również seminarium poświęcone zasadom prawidłowego żywienia oraz spotkanie "Dobry barista - sposób na zwiększenie zysków Twojej kawiarni". Drugiego dnia do walki o miano "Kulinarny Talent 2011" w autorskim konkursie Roberta Sowy staną adepci sztuki kulinarnej. Natomiast ostatniego dnia , oprócz pokazów i warsztatów w ramach "Roku Polski w BBQ", z okazji pierwszego oficjalnego dnia kelnera w Polsce odbędą się Mistrzostwa Polski Kelnerów - Junior Waiter 2011.
|