|
Wątek:
|
Ostrygi i Małże - szlachetny duet w krakowskim Radissonie
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2011-01-11 18:43
|
Temat:
|
Ostrygi i Małże - szlachetny duet w krakowskim Radissonie
|
Treść:
|
Aktualność: Restauracja Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu zaprasza na ucztę - w styczniowym menu królują owoce morza - ostrygi i małże.
Gotowane, marynowane, duszone, pieczone lub na surowo - w każdej postaci ostrygi i małże to gratka dla smakoszy owoców morza. Są znane jako wykwintny przysmak i naturalny afrodyzjak. Delikatne, lekko słone ostrygi połączone z szampanem lub białym winem zmieniają smak na słodki. Francuski kanon poleca podawać je na surowo z masłem i żytnim pieczywem.
"Od lat przyrządzam ostrygi i sam jestem ich wielkim miłośnikiem. Spośród wielu sposobów ich przygotowania najbardziej polecam klasyczne ostrygi z cytryną. 30 sztuk tego przysmaku na talerzu i białe wino Chablis Laroche to dla mnie kulinarny raj! Ostrygi najlepiej smakują w miesiącach zimowych, dlatego właśnie w styczniu - w każdy czwartek, piątek i sobotę - serwujemy je w ramach naszego słynnego już bufetu Surf&Turf. Naprawdę warto ich skosztować!" - zachwala Piotr Pabisiak, Szef Kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu.
Oprócz tego świeże, doskonale przyrządzone ostrygi restauracja serwuje codziennie a la carte. Podawane są jako:
Zapieczone ostrygi z duszonym porem i parmezanem,
Ostrygi z sokiem z limonki podane z Pesto z suszonych pomidorów,
Ostrygi z salsą z pomidorów i selera naciowego uzupełnione zielonym pieprzem,
Smażone ostrygi w temperze podane z oliwą cytrusową,
Klasyczne ostrygi z cytryną, uzupełnione wytrawnym dresingiem z czerwonego wina.
|