|
Wątek:
|
Laureaci I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2010-12-09 19:19
|
Temat:
|
Laureaci I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu
|
Treść:
|
Aktualność: W dniach 21 - 23 października br. niemal 3000 poznaniaków i turystów miało okazję degustacji oraz oceny dań kuchni włoskiej, serwowanych w 8 poznańskich restauracjach.
Specjalne festiwalowe dania w cenie 10 zł przygotowały restauracje: Girasole, Umberto, Cafe Bordo (wszystkie trzy z ul. Żydowskiej), Tivoli (ul. Wroniecka, ul. Naramowicka, ul. Św. Czesława oraz ul. Ściegiennego), Fidelio (ul. Garbary), Roma (ul. Półwiejska), LaLucciola i Villa Magnolia (obie z ul. Głogowskiej).
Serwowane w Villi Magnolia danie: "Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami" wg przepisu Jamiego Oliviera zostało przez gości ocenione najwyżej co dało restauracji miano "Najpopularniejszej Restauracji I Festiwalu Smaków Włoskich 2010".
Wśród gości odwiedzających restauracje w ciągu 3 dni trwania Festiwalu znalazło się również 10 osobowe profesjonalne jury, które dokonywało ocen festiwalowych dań i restauracji w 4 kategoriach: aranżacja dania na talerzu, smak, atmosfera w lokalu oraz jakość obsługi. W skład jury weszli: Kurt Scheller (mistrz sztuki kulinarnej, właściciel Kurt Scheller Academy w Warszawie), Paweł Kibart (szef kuchni elitarnego klubu tenisowego Sinnet z Warszawy, absolwent renomowanej szkoły gastronomicznej w Serramazzoni we Włoszech), Hanna Szymanderska (słynna pisarska książek kulinarnych), Krystian Szopka (szef kuchni Hotelu Sheraton Poznań), Marcin Antoniewski (szef kuchni z Wrocławia), Andrea Parolo i Anna Ładyńska (promotorzy włoskiej sztuki kulinarnej w Polsce, właściciele portalu kuchniawloska.com), Agnieszka Ochniak (redaktor naczelna platformy gastronomicznej Papaja.pl), Edyta Czerwińska (redaktor naczelna miesięcznika Poradnik Restauratora) oraz krytycy kulinarni z Poznania Anna i Marcin (redaktorzy ZjescPoznan.pl). Opinie jurorów na temat festiwalowych dań nie były jednoznaczne. Pełni wrażeń z odwiedzin w restauracjach jurorzy żywo dyskutowali nad ostatecznym wynikiem, co w rezultacie przyniosło zwycięstwo Cafe Bordo Ristorante. Danie "Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem" autorstwa szefa kuchni Cafe Bordo - Pasquale Alvino, otrzymało miano "Najsmaczniejsze danie kuchni włoskiej 2010". Maltagliatti to według włoskiej tradycji nierówne resztki ciasta, które pozostawało gospodyniom po zrobieniu lasagne lub tagliatelle.
|