|
Wątek:
|
Jak przyrządzić kurki?
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2010-02-06 14:32
|
Temat:
|
Jak przyrządzić kurki?
|
Treść:
|
Aktualność: Kurki to niewielkie, pomarańczowożółte grzyby z wachlarzowatym kapelusikiem, z dość twardym miąższem, o lekko ostrym smaku i niepowtarzalnym aromacie, przypominającym zapach moreli.
Doskonale smakuje jajecznica z kurkami i dużą ilością pietruszki. Kurki można też po prostu usmażyć na maśle i podawać z pieczywem.
Grzyby te są przedmiotem kulinarnych eksperymentów i inspiracji kucharzy. Szef kuchni Michał Mamorski w restauracji Bazaar wymyśla autorskie dania ze znanych składników. Restauracja to dla niego studio, w którym tworzy potrawy, a każda z nich to oddzielne dzieło sztuki. Kurki podaje ze smażoną polędwicą wołową w sosie z czerwonego porto na purée ziemniaczanym z grillowaną papryką oraz z filetem z łososia na risotto ze szpinakiem, pomidorami cherry, sosem z gorgonzoli. Mamorski potwierdza, że kurki świetnie łączą się ze śmietaną. Dlatego danie makaronowe jest tu właśnie z kurkami. Mianowicie makaron tagliatelle w śmietanie kwaśnej z kurkami, suszonymi pomidorami i piersią wędzonej gęsi. To wyjątkowe i udane połączenie.
Również restauracja The Olive zachęca do skosztowania kurkowych smakołyków. Menu stałe to dania śródziemnomorskie - z europejskiej, afrykańskiej i azjatyckiej strony basenu Morza Śródziemnego. Kurki w The Olive są podawane w połączeniu z rybą i cielęciną. Skosztujemy tam sałatkę z kurkami smażonymi na czosnkowym maśle z octem balsamicznym i kawałkami turbota, risotto z kurkami oraz potrawkę z cielęciny i kurek w śmietanowym sosie z tymiankiem i opiekanymi młodymi ziemniakami. Z klasyka to kurki w śmietanie z koperkiem i czosnkowym tostem. W obu restauracjach są miejskie ogródki.
|