|
Wątek:
|
Francja: w restauracjach pojawiło się "antykryzysowe" menu
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2009-10-02 14:15
|
Temat:
|
Francja: w restauracjach pojawiło się "antykryzysowe" menu
|
Treść:
|
Aktualność: Globalny kryzys daje o sobie znać również paryskiej gastronomii. Wiele restauracji wprowadziło specjalne, tzw. "antykryzysowe" przepisy i jadłospisy.
Właściciel jednej z restauracji na północy Paryża zdecydował się, że w każda sobotę zaserwuje zupełnie za darmo "kuskus". Jest to potrawa pochodząca z Maroka, sporządzona ze specjalnego rodzaju kaszki z warzywami i kilkoma gatunkami mięsa w tym kiełbasek i kurzego udka. Pomysł restauratora przyniósł mu niemałe zyski. W soboty ma u siebie o 60% więcej klientów niż zazwyczaj.
Oprócz restauracji, również knajpki i kafejki proponując sezonowe obniżki cen. Obniżają głównie ceny kawy, bez której Francuzi nie mogą się obejść.
W Nantes, we środy, kiedy dzieci nie chodzą do szkoły, właściciele restauracji zachęcają posiłkiem za 3,5 euro razem z podatkiem VAT. We Francji VAT dla restauracji sięga blisko 20%.
|