|
Wątek:
|
Nie najlepsze wyniki kontroli łódzkich punktów gastronomicznych
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2009-08-26 23:48
|
Temat:
|
Nie najlepsze wyniki kontroli łódzkich punktów gastronomicznych
|
Treść:
|
Aktualność: Łódzki sanepid przeprowadził kontrole w 15 barach i restauracjach. Inspektorzy wykryli nieprawidłowości i nałożyli kary finansowe.
- W barze Viet-Thanh przy ul. Limanowskiego potrawę z mięsa wieprzowego sprzedawano jako danie z cielęciny, ponadto tłuszcz do smażenia był przepalony i zanieczyszczony, a personel był ubrany w brudną odzież - podsumował Marek Jacek Michalak, łódzki wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej w Łodzi.
W barze Bambus inspektorzy wykryli, że żywność jest przechowywana w otwartych puszkach. W "Złotej Kaczce" ujawniono duże różnice w ilości serwowanych potraw z tym co widniało w menu.
W wyniku kontroli pracownicy sanepidu wystawili mandaty na łączną sumę: 2,6 tys. złotych. Co ważne - kontrolerzy odważyli się wskazać lokale w których dochodziło do istotnych nieprawidłowości, a nie jak w przypadku ostatnich informacji o kontrolach np. z Beskidów zła opinia kilku przedsiębiorców obciążyła wszystkich prowadzących lokale i obiegła Polskę w postaci ostrzeżenia przed jedzeniem w restauracjach w tym rejonie.
|